5 Eylül 2013 Perşembe

Siyah-Beyaz Fotoğrafçılık


Her zaman tercih edilir olması ve klasik görünümleriyle siyah-beyaz fotoğraflar, çoğu insana çekici gelir. Kendinize ait siyah-beyaz eserlerimizi yaratabileceğimiz birkaç yönteme göz atalım.




Siyah-Beyaz Fotoğrafta Ne Etkili Olur?

Fotoğraf gerçeğin yalnızca iki boyutlu yansımasıdır. Fotoğrafınızdaki renkler, siyahtan lekesiz beyaza ve grinin tonlarına dönüştürülürse, şekil, ışık, kontrast, motif ve tonlama gibi diğer özellikler, daha etkin hale gelir. Siyah-beyaz fotoğrafların başarısı yada başarısızlığını oluşturan etmenlere göz atalım.




Hangi Fotoğrafları Siyah-Beyaz Çekmeliyiz?

Manzaranız, zaten yalın bir manzaraysa, renkleri tamamen kaldırmak, sıkıcı bir görüntüyü ilginç bir manzaraya çevirebilir. Belki de geçmişte kalmış bir döneme duyulan nostajiyi yeniden yaratmak istersiniz. Siyah-beyaz fotoğraflar, renkli fotoğrafla mümkün olmayan antik ve duygusal bir atmosfer aktarır.




Gri Tonlar ve Renkler

Film ve piksellerin, renkleri gri tonlara nasıl dönüştürdüğünü öğrenmek, belki de siyah-beyaz fotoğrafçılığın en zor yanıdır.




Aynı şekilde, çocuğunuzun üzerinde inanılmaz uyumsuz giysiler varken kusursuz bir kodak anı oluşmuşsa, siyah-beyaz fotoğraf, bir anda en iyi dostunuz oluverir. Baktığınız görünümün renkli mi, yoksa siyah-beyaz mı daha iyi olacağını, kendinize sorun. Örneğin, çiçekler renkli olarak her zaman daha iyi görünür. Ancak, vurgulamak istediğiniz bir çiçekten damlamak üzere olan bir çiğ tanesiyse, doğru yanıt, siyah-beyaz fotoğraf olabilir. Yeşil bir arka plan üzerine bir "Dur" işareti düşünebilirsiniz. "Dur" işaretini vurgulamak istiyorsanız, renkleri kullanın. İşaretin öne çıkmasını istemiyorsanız, siyah-beyaz film kullanın; çünkü, yeşil ve kırmızı, neredeyse aynı gri tonlara dönüşür.




Kontrast ve Tonlama

Siyah-beyaz fotoğraflarınızı işlemek için, bir fotoğraf düzenleme yazılımı ya da geleneksel bir karanlık oda kullanıyorsanız, kontrast ve tonlama, renkli fotoğrafla mümkün olmayacak şekilde vurgulayabileceğiniz ya da en aza indirebileceğiniz iki öğedir.

Yüksek kontrastlı (aydınlık ve karanlık arasında gri tonlardan yoksun) sahneler, fotoğrafa bakanın tek bir öğe üzerinde dikkatini toplamasını sağlarken, düşük kontrastlı (gri tonların egemen olduğu) sahneler, huzur ve sükunet yaratır.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder