2 Eylül 2013 Pazartesi

İğne Deliğinden Fotoğraf Çekmek!

Fotoğraf Makinemizi Kendimiz Yapalım




Daha ilk duyulduğunda bile kulağa eğlenceli geliyor. Kendi makineni kendin yap, üstelik yaptığın bir fotoğraf makinesi. Bu hazzı tatmak, bu eğlenceyi yaşamak için, iğne deliği fotoğraf makinesine ihtiyacımız var. Bir iğne deliği fotoğraf makinesi nasıl yapılır, biraz bundan bahsedelim.




İğne deliği fotoğraf çekimi, ışığın doğrusal oluşu prensibine dayanır. Şöyle ki; ışık almayan bir kutuya açacağımız iğne deliği ile, kutunun diğer yüzeyine görüntünün ters bir şekilde düşmesini sağlamış oluruz. Görüntünün düştüğü yüzeye koyacağımız film, bu görüntüyü fotoğraflamamız demek olacaktır.

Öncelikle nasıl bir gövdeye sahip olmak istediğimize karar vermemiz gerekiyor. Bunun için silindirik ya da düz bir kutu ( kahve kutusu, konserve kutusu, boya kutusu ya da kartondan yapılmış bir kutu olabilir ) işimizi görecektir. Silindirik veya düz oluşu, görüntüyü kaydetme şeklimizi etkilemeyecektir. Çünkü delik, kutunun taban-tavan kısımlarından birine açılacaktır.





Kutunun, bizim izin vermediğimiz halde ışık almaması dışında sertliği, rengi konusunda bir kısıtlama yoktur. Yalnız plastik kutuların veya plastik kapaklı kutuların siyah renkli olmadığı sürece ışık alabileceğini unutmamamız gerekir. Ayrıca, kutumuzun ışık geçirmediğinden emin olmak ve yansımaları önleyebilmek için, kutumuzun içini mat siyahla boyamamız gerekmektedir.

Tüm bunlardan sonra, kutumuza gerekli iğne deliği açabiliriz. Bu işlem için de 10 numaralı iğneyi yarıya kadar batırmak önerilir. Elbette açtığımız delik, kutunun arka yüzeyini sorunsuz görüyor olmalıdır.





Filmimizi kutumuzun içine yerleştirme kısmı, karanlık oda gerektiren bir durumdur. Kırmızı ışığın kullanılabileceği bir karanlık odada, filmimizin kıvrıldığında içte kalan tarafı, yani emülsiyon tarafı pozlanacağından, bu yüzün iğne deliğinden gelecek ışığa maruz kalacak şekilde kutumuza yerleştirilmesi gerekmektedir. Bunu yaparken filmimizi sabitlemek için kullanacağımız yapıştırıcıların, görüntüyü düşüreceğimiz çerçevenin dışında olmasına dikkat etmemiz gerekir.

Filmimizi yerleştirip karanlık odadan çıkarken, açtığımız iğne deliğini kapatacak bir kapağa ihtiyacımız olacak. Kalın mukavvadan kesilecek bir parça bu işlevi görecektir.

Artık en basit haliyle bir iğne deliği fotoğraf makinesine sahibiz. Aslında, iğne deliği fotoğraf makinelerini yapılmış halde bulmamız da mümkün. Ne de olsa, günümüzde, tüm dünyada ilgilenilen bir teknik, iğne deliği tekniği. Yine de ben, bu tekniği uugulamaya karar vermişken, hazırını almaktansa, makinemizi kendimizin yapmamızın daha eğlenceli, daha hoş olacağını düşünüyorum. Benim gibi fotoğraf severlere bol eğlenceler! 













1 yorum:

  1. Benimle blog paylaşımı için iletişime geçebilir misiniz ? Mail adresim tamblog2013@gmail.com. Mailinizi bekliyorum

    YanıtlaSil