12 Eylül 2013 Perşembe
6 Eylül 2013 Cuma
5 Eylül 2013 Perşembe
Siyah-Beyaz Fotoğrafçılık
Her zaman tercih edilir olması ve klasik görünümleriyle siyah-beyaz fotoğraflar, çoğu insana çekici gelir. Kendinize ait siyah-beyaz eserlerimizi yaratabileceğimiz birkaç yönteme göz atalım.
Siyah-Beyaz Fotoğrafta Ne Etkili Olur?
Fotoğraf gerçeğin yalnızca iki boyutlu yansımasıdır. Fotoğrafınızdaki renkler, siyahtan lekesiz beyaza ve grinin tonlarına dönüştürülürse, şekil, ışık, kontrast, motif ve tonlama gibi diğer özellikler, daha etkin hale gelir. Siyah-beyaz fotoğrafların başarısı yada başarısızlığını oluşturan etmenlere göz atalım.
Hangi Fotoğrafları Siyah-Beyaz Çekmeliyiz?
Manzaranız, zaten yalın bir manzaraysa, renkleri tamamen kaldırmak, sıkıcı bir görüntüyü ilginç bir manzaraya çevirebilir. Belki de geçmişte kalmış bir döneme duyulan nostajiyi yeniden yaratmak istersiniz. Siyah-beyaz fotoğraflar, renkli fotoğrafla mümkün olmayan antik ve duygusal bir atmosfer aktarır.
Gri Tonlar ve Renkler
Film ve piksellerin, renkleri gri tonlara nasıl dönüştürdüğünü öğrenmek, belki de siyah-beyaz fotoğrafçılığın en zor yanıdır.
Aynı şekilde, çocuğunuzun üzerinde inanılmaz uyumsuz giysiler varken kusursuz bir kodak anı oluşmuşsa, siyah-beyaz fotoğraf, bir anda en iyi dostunuz oluverir. Baktığınız görünümün renkli mi, yoksa siyah-beyaz mı daha iyi olacağını, kendinize sorun. Örneğin, çiçekler renkli olarak her zaman daha iyi görünür. Ancak, vurgulamak istediğiniz bir çiçekten damlamak üzere olan bir çiğ tanesiyse, doğru yanıt, siyah-beyaz fotoğraf olabilir. Yeşil bir arka plan üzerine bir "Dur" işareti düşünebilirsiniz. "Dur" işaretini vurgulamak istiyorsanız, renkleri kullanın. İşaretin öne çıkmasını istemiyorsanız, siyah-beyaz film kullanın; çünkü, yeşil ve kırmızı, neredeyse aynı gri tonlara dönüşür.
Kontrast ve Tonlama
Siyah-beyaz fotoğraflarınızı işlemek için, bir fotoğraf düzenleme yazılımı ya da geleneksel bir karanlık oda kullanıyorsanız, kontrast ve tonlama, renkli fotoğrafla mümkün olmayacak şekilde vurgulayabileceğiniz ya da en aza indirebileceğiniz iki öğedir.
Yüksek kontrastlı (aydınlık ve karanlık arasında gri tonlardan yoksun) sahneler, fotoğrafa bakanın tek bir öğe üzerinde dikkatini toplamasını sağlarken, düşük kontrastlı (gri tonların egemen olduğu) sahneler, huzur ve sükunet yaratır.
2 Eylül 2013 Pazartesi
İğne Deliğinden Fotoğraf Çekmek!
Fotoğraf Makinemizi Kendimiz Yapalım
Daha ilk duyulduğunda bile kulağa eğlenceli geliyor. Kendi makineni kendin yap, üstelik yaptığın bir fotoğraf makinesi. Bu hazzı tatmak, bu eğlenceyi yaşamak için, iğne deliği fotoğraf makinesine ihtiyacımız var. Bir iğne deliği fotoğraf makinesi nasıl yapılır, biraz bundan bahsedelim.
İğne deliği fotoğraf çekimi, ışığın doğrusal oluşu prensibine dayanır. Şöyle ki; ışık almayan bir kutuya açacağımız iğne deliği ile, kutunun diğer yüzeyine görüntünün ters bir şekilde düşmesini sağlamış oluruz. Görüntünün düştüğü yüzeye koyacağımız film, bu görüntüyü fotoğraflamamız demek olacaktır.
Öncelikle nasıl bir gövdeye sahip olmak istediğimize karar vermemiz gerekiyor. Bunun için silindirik ya da düz bir kutu ( kahve kutusu, konserve kutusu, boya kutusu ya da kartondan yapılmış bir kutu olabilir ) işimizi görecektir. Silindirik veya düz oluşu, görüntüyü kaydetme şeklimizi etkilemeyecektir. Çünkü delik, kutunun taban-tavan kısımlarından birine açılacaktır.
Kutunun, bizim izin vermediğimiz halde ışık almaması dışında sertliği, rengi konusunda bir kısıtlama yoktur. Yalnız plastik kutuların veya plastik kapaklı kutuların siyah renkli olmadığı sürece ışık alabileceğini unutmamamız gerekir. Ayrıca, kutumuzun ışık geçirmediğinden emin olmak ve yansımaları önleyebilmek için, kutumuzun içini mat siyahla boyamamız gerekmektedir.
Tüm bunlardan sonra, kutumuza gerekli iğne deliği açabiliriz. Bu işlem için de 10 numaralı iğneyi yarıya kadar batırmak önerilir. Elbette açtığımız delik, kutunun arka yüzeyini sorunsuz görüyor olmalıdır.
Filmimizi kutumuzun içine yerleştirme kısmı, karanlık oda gerektiren bir durumdur. Kırmızı ışığın kullanılabileceği bir karanlık odada, filmimizin kıvrıldığında içte kalan tarafı, yani emülsiyon tarafı pozlanacağından, bu yüzün iğne deliğinden gelecek ışığa maruz kalacak şekilde kutumuza yerleştirilmesi gerekmektedir. Bunu yaparken filmimizi sabitlemek için kullanacağımız yapıştırıcıların, görüntüyü düşüreceğimiz çerçevenin dışında olmasına dikkat etmemiz gerekir.
Filmimizi yerleştirip karanlık odadan çıkarken, açtığımız iğne deliğini kapatacak bir kapağa ihtiyacımız olacak. Kalın mukavvadan kesilecek bir parça bu işlevi görecektir.
Artık en basit haliyle bir iğne deliği fotoğraf makinesine sahibiz. Aslında, iğne deliği fotoğraf makinelerini yapılmış halde bulmamız da mümkün. Ne de olsa, günümüzde, tüm dünyada ilgilenilen bir teknik, iğne deliği tekniği. Yine de ben, bu tekniği uugulamaya karar vermişken, hazırını almaktansa, makinemizi kendimizin yapmamızın daha eğlenceli, daha hoş olacağını düşünüyorum. Benim gibi fotoğraf severlere bol eğlenceler!
kaynak:http://www.analograf.com
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)